Magyar Deutsch
www.zoldnet.hu
  LETÖLTÉS
  HÍREK    
  RENDEZVÉNYEK    
  TANULMÁNY    
  PARTNERLISTA    
  EGYESÜLET    
  GY.I.K. / F.A.Q.    
  KEZDŐLAP    
  HÍRLEVÉL
  Iratkozzon fel!
Név:
Mail:
 
   
HÍREK  
  RSS    
Iratkozzon fel!
KERESÉS
 
kezd
 
 EGYÉB 
Helyzetelemzés
A megújuló energiaforrások hasznosítása ez Európai Unió kiemelt célja.  A környezetpolitika egyik fő célja a klímavédelemhez való aktív hozzájárulás, aminek érdekében az EU komoly vállalásokat tett a Kiotói Egyezmény aláírásával. A CO2 egyenértékű gázok kibocsátása visszaszorításában fontos szerepe van a megújuló energiaforrásoknak, amelyek terjedésével párhuzamosan fosszilis CO2 kibocsátás előzhető meg. A megújuló energiaforrások ugyanakkor, mint az EU tagállamai számára is rendelkezésre álló energiaforrások, csökkentik az EU energetikai függőségét, amik a saját készletek fokozatos kimerülésével egyre jelentősebbek lennének. Multiplikatív hatásként az ehhez kötődő fejlesztések munkahelyteremtést, és -megőrzést, illetve az innováció terjedését és az energiahatékonyság növekedését is eredményezik.
 VÍZENERGIA   SZÉLENERGIA   NAPENERGIA   BIOMASSZA   FÖLDHŐ   EGYÉB 
Bevezetés, tanulmány célja

Napjainkban az energia ismét a figyelem középpontjába került, mivel mára majdnem olyan létszükségleti elemmé vált az életünkben, mint a levegő, és sajnos problémák adódtak vele kapcsolatban. Ezek a problémák sokrétűek és már nem csak a közvetlen hatásaik, hanem használatuk áttételes következményei is érezhetők, érzékelhetők mindenféle laboratóriumi műszerezettség nélkül is.

 SZÉLENERGIA 
Napenergia

A napenergia a legfontosabb kimeríthetetlen energiaforrásunk.

Igaz ez még akkor is, ha a besugárzásnak csak egy része éri el a földet (4. ábra), és annak is csak egy töredéke hasznosítható a gyakorlatban. A Magyarország területére érkező napsugárzás elméletben az éves villamos energia fogyasztásunk 2900-szorosát is fedezheti.

 NAPENERGIA 
Best Practice Ausztria

Güssing városa Ausztria keleti részén (Burgenlandban) fekvő, 27.000 lakosú régió kerületszékhelye. A statisztikák szerint ez a régió 1988-ban Ausztria legszegényebb régiója volt. 1990-ben sikerült a güssingi önkormányzat képviselőtestületével egy a későbbiekben alapelvként működő határozatot elfogadtatni: a térség 100 %-os kilépését a fosszilis energiahordozókon alapuló energiaellátásból. Ezt 14 évvel később már az önkormányzati közgyűlés minden idők legfontosabb határozataként emlegetik.

 BIOMASSZA   NAPENERGIA   EGYÉB 
Best Practice Magyarországon 1.
A következőkben áttekinthetően, táblázatos formában mutatjuk be a Nyugat-Dunántúlon, illetve Zalában már megvalósult megújuló energián alapuló fejlesztéseket.
 EGYÉB   BIOMASSZA   FÖLDHŐ 
Best Practice Magyarországon 2.
A 3 megyében viszonylag kevés jól működő létesítmény található, de megfigyelhető az is, hogy egyre többen próbálkoznak elméletben a hasznosítással.
 NAPENERGIA   EGYÉB 
Nagykanizsa térségének lehetőségei a megújuló energia alkalmazásának területén: kiinduló állapot
Ebben a fejezetben a közérthetőséget szem előtt tartva igyekszünk tisztázni az energia fogalmát, bemutatjuk a fizikai mértékegységének jelentését, megadva a legfontosabb összefüggéseket, átváltásokat.

Továbbá a jelen fejezetben áttekintést adunk a térség adottságairól a tanulmány készítői által megjelölt négy megújuló energia hasznosítása lehetőségének - napenergia, biomassza, geotermikus és szélenergia - vonatkozásában. (Nagykanizsa kistérsége 2005-ben a Remark 2001 Kft illetve a Pylon Kft megbízásával elkészíttette a Megújuló Energiaforrások Hasznosítási Tervét. Ebben a fejezetben nagyban támaszkodunk a tanulmány fő megállapításaira.)
 EGYÉB   NAPENERGIA 
Geotermia
A geotermikus energia a Föld belsejéből származó hőenergia. A geotermikusenergia-források általában az aktív vulkánok körzetében vannak. A geotermikus energia kiaknázására a hőforrások, gejzírek, fortyogó iszaptócsák és gázkráterek (a vulkanikus gázok és a forró talajvíz kráterei) használhatók fel a legegyszerűbben. A régi rómaiak hőforrásokat használtak fürdők és otthonok fűtésére. A világ néhány geotermikus területén, például Izlandon, Törökországban és Japánban ma is alkalmazzák ezt a módszert. A geotermikus energiát azonban elsősorban elektromos áram termelésére használják nagy méretekben. Az első ilyen erőmű az olaszországi Lardellóban épült 1904-ben. A XX. század végén Olaszországon kívül Új-Zélandon, Japánban, Izlandon, Mexikóban, az Egyesült Államokban és máshol is működnek ilyen erőművek, sok más országban pedig épülőfélben vannak.
 FÖLDHŐ 
Hőszivattyú

Mi is az a hőszivattyú? Biztosan emlékszünk még a patakra, ami a hegyről lezúdulva munkát végez, belefolyik a tengerbe, a nap elpárologtatja, eső lesz belőle, ami visszafolyik a hegyi patak medrébe, és kezdődik újból a folyamat. Ha megtennénk- mint ahogy meg is teszik - hogy a napenergiát nem a párologtatásra, hanem egy szivattyú meghajtására használjuk, akkor a víz sokkal hamarabb feljuttatható a hegyre, mint a természetes körforgásban. Azaz látszólag energia nélkül, pontosabban energiaköltség nélkül tudunk energiát (a víz helyzeti energiájából) előállítani.

 FÖLDHŐ 
Szélenergia
A szélenergiát tulajdonképpen nevezhetnénk a napenergia másodlagos megjelenésének is. Ugyanis a Nap sugárzása felmelegíti a földfelszínt, aminek hatására a felette lévő levegő is felmelegszik és felemelkedik nyomáskülönbséget hozva létre. Ez a nyomáskülönbség és a Föld forgása miatti ún. Coriolis-erő hatására a levegő mozgásba jön, szél támad. 1000 m felett a szél viszonylag állandó, de a földfelszín közelében a különböző terepeken a súrlódás ingadozásokat, örvényléseket okoz, ezért a szél iránya és sebessége időben erősen változik.
 SZÉLENERGIA 
Biomassza 1.
A megújítható, megújuló energiaforrások közül a legjelentősebb a biomassza. A jelentősége abban rejlik, hogy a nap-, illetve szélenergiával szemben lehet szállítani, tárolni, készletezni. Ugyanakkor a többi alternatív energiaforrással együtt hátránya, hogy a szénhidrogénekhez (CH) viszonyítva kicsi az energiasűrűsége. Az alacsony energiasűrűségből és egyéb jellemzőkből adódó termelési és hasznosítási kérdések megoldása, valamint a CH források kimerülésével, azok drágulásával, és a környezetszennyező hatásuk erősödésével minden reményünk szerint rövidesen eljön az a kor, amikor ezek a környezetbarát, a természet egyensúlyát nem megbontó erőforrások társadalmainkban újra reneszánszukat fogják élni.
 BIOMASSZA 
Biomassza 2.
Egy energetikai célú ültetvény telepítésének célja olyan fás vegetáció létrehozása, amely lehetőség szerint minél rövidebb időszak alatt (akár 2-3 év) megfelelő mennyiségű és megfelelő fűtőértékkel bíró biomasszát képez, ami alkalmas hőerőművekben hő-, illetve villamos-energia előállítására.
 BIOMASSZA 
 
2012.október 15. - Zöld Kampusz létesül Zalaegerszegen
A projekt első rendezvényére október 30-án kerül sor

Esővíz-hasznosítás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, épületenergetikai felújítások, Tanösvény és szakmai rendezvények - csak néhány a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU támogatásból megvalósuló projekt elemei közül.

2012. szeptember 3. - Túllőtte magát a Föld
8 hónap alatt (!) elfogyasztottuk az ez évre rendelkezésre álló erőforrásokat

Bemutató a brüsszeli Európa Parlamentben, az „Ökológiai Túllövés Napja" alkalmából rendezett konferencián 2012-ben az Ökológiai Túllövés Napja augusztus 22-re esett. EGYÉB 

2012. augusztus 31. - Energiapazarlók a családi házak
A családi házak alig 3 százaléka tartozik az A energetikai besorolás alá

A családi házak legtöbbje energiatakarékossági szempontból korszerűtlen, holott az ablakok és fűtési rendszerek cseréjével, hőszigeteléssel sokat lehetne javítani a fogyasztáson. EGYÉB 

2012. 08. 30 - Nem fúj a szél? Már erre is köthető biztosítás!
A biztosítók és viszontbiztosítók számára tehát a globális felmelegedés nem csak kockázat, de lehetőség is

A megújuló energia beruházások nagysága a 2004-ben mér 30 milliárd dollárról 2010-re 211 milliárd dollárra ugrott, mára pedig meghaladja a fosszilis erőművekbe történő beruházások szintjét. Ez a tény nem maradt észrevétlen a nagy viszontbiztosítók, így a Swiss Re, a Munich Re és a Gen Re körében sem. SZÉLENERGIA 

2012.08.22 - Szélenergia, mint kormányprogram és kampánytéma
Az Obama-kormányzat a minap jelentette be, hogy meggyorsítják az engedélyezési eljárásokat szél- és naperőművekre négy nyugati államban

Az idők szava, hogy az Egyesült Államokban a megújuló energiák, mindenekelőtt a szél- és a napenergia, nem csupán részei a kormányprogramnak, hanem kampánytémává is váltak a novemberi elnökválasztáshoz. SZÉLENERGIA 

2012.07.26 - Fűtéskorszerűsítési pályázat indul
A pályázat célja a lakóépületek energiahatékonyságának növelése és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

Augusztus 27-től lehet jelentkezni a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató, a fejlesztési minisztérium költségvetési keretéből meghirdetett pályázatra, amelyen akár 1,5 millió forint támogatás is nyerhető.

2012.07.12 - Töredékére csökkent a hazai település energiaszámlája

Figyelemre méltó a két magyar település elkötelezettsége a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt!

Két magyar település is a nyertesek között volt azon a Rómában megtartott nemzetközi díjátadón, ahol a „megújulós" települések versenyeztek. Idén Szarvas mellett a Baranya megyei Bóly is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásban Európa legjobbjai között vannak. EGYÉB 

2012.július 5. - Fából is lehet majd bioüzemanyag?
A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók

Mintegy 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása. A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja a kőszénképződéshez szükséges lignint - a felismerés elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag. BIOMASSZA 

2012.július 4. - 40-50 milliárd juthat energiahatékonysági támogatásokra
A kormány 160 milliárd forint uniós támogatás átcsoportosítását kezdeményezte Brüsszelben

Jogos igénye az iparági szereplőknek egy megújuló energia törvény, és egy egyszerűbb, egyablakos engedélyezési rendszer, hangzott el a Zöld Gazdaság Magyarországon című konferencián. EGYÉB 

2012.július 1. - Átadták az MVM Csoport első elektromos töltőállomását
A Hungaroring versenypálya főbejáratánál helyezték el

Az MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt., az MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata üzembe helyezte a társaságcsoport első elektromos töltőállomását a szintén magyar tulajdonú Hungaroring Zrt. területén, ezzel is hozzájárulva környezetünk védelméhez, az elektromos autózás elterjedéséhez. EGYÉB 

2012. június 25. - Napelemekkel termelnek energiát Mezőladányban
Az önkormányzat 14 778 100.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Helyi hő-, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal"

Új „funkcióval" bővül a Mezőladányi polgármesteri hivatal épülete, hiszen ezután már nem csak a polgárok napi ügyintézésének ad helyet, hanem részt vállal a település energiaracionalizálásban is az épület tetejére kihelyezett napelemek révén. NAPENERGIA 

2012. június 5. - Csúcson a napenergia
Minden korábbinál nagyobb teljesítményt értek el a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések

Németországban minden korábbinál nagyobb teljesítményt értek el a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések, a hálózatüzemeltető cégek friss tanulmánya szerint azonban még csaknem 4 ezer kilométerrel bővíteni kell a távvezeték-hálózatot, hogy a rendszer alkalmazkodjon a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés előretöréséhez. NAPENERGIA 

2012. május 30. - Bioetanol üzemet avattak Dunaföldváron
A termelés már ez év tavaszán elkezdődött

Évi 240 millió liter bioetanolt, és 175 ezer tonna állati takarmányt állít majd elő a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme, melynek pénteken tartották az ünnepélyes átadását. BIOMASSZA 

2012. május 25. – Bioetanol üzem épül Mohácson
A létesítmény 2013 végére készülhet el

Bioetanol üzemet építtet az ír érdekeltségű Pannonia Ethanol Mohács Zrt. Mohácson mintegy 48 milliárd forintból, a 2013 végére elkészülő létesítmény alapkövét szerdán rakták le a Duna-parti városban. BIOMASSZA 

2012.május 22. - Víz alatti erőművel próbálkoznak
Az energiatermelés jövőjét víz alatti turbinákban látja Skócia

Víz alatti turbinákban látja az energiatermelés jövőjét Skócia, és a projekt megvalósításának egy fontos mérföldkövéhez értek el. VÍZENERGIA 

2012. május 15. – Milliárdos támogatások
Milliárdok juthatnak megújuló energetikai beruházások támogatására a kormány egyedi döntésével

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint több terület mellett a megújuló energiaipar szereplői is kedvezményezettjei lehetnek egyedi beruházási támogatásnak, feltéve, hogy a támogatandó beruházás értéke legalább 10 millió euró. A vissza nem térítendő támogatás mértéke elérheti a 70%-ot is. EGYÉB 

2012.05.11 - Megújuló energián alapuló fűtőmű az MTA botanikus kertjében
Termálvízzel fűtik mostantól a botanikus kert üvegházait

Termálvíz kút, illetve biomassza-kazán biztosítja mostantól a Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti botanikus kertjének, valamint Vácrátót több közintézményének a fűtését. Az innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítésének mintegy egymilliárdos költségéből 85 százalékot a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok alapjából nyert összeg biztosította, a fennmaradó 15 százalékot az MTA fedezte. BIOMASSZA 

2012.05.07. - Megújuló energia
EU-támogatással

A megújuló energiák használatának aránya hazánkban jelenleg mindössze 5 százalék körüli - holott a hagyományos energiahordozók csupán véges mennyiségben állnak rendelkezésre, ráadásul a környezetünkre is felettébb ártalmasak, elegendő, ha az üvegház-hatásra gondolunk. EGYÉB 

2012.05.02. - Biobrikett üzemet avattak Simontornyán
Mezőgazdasági és faipari hulladékokat használnak fel

A tolna megyei Tamási kistérségben található Simontornyán átadták az ország legújabb biobrikett üzemét. A 70 millió forintos beruházással felépített, évi legalább 300 tonna kapacitású üzemben mezőgazdasági és faipari hulladékokat használnak fel. A 49 millió forint európai uniós támogatást a leghátrányosabb helyzetű kistérségek telephely-fejlesztési keretéből nyerte el a tulajdonos, Klopcsik István vállalkozó. BIOMASSZA 

2012. április 18. - Az izlandi meleg vizes források kiapadhatatlanok?
Energiát szolgáltatna Nagy-Britannia számára

Az izlandi vulkánok alatti meleg vizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britannia számára a brit kormány megújuló energiaprogramjának keretében VÍZENERGIA 

 
RENDEZVÉNYEK
2013. július 30- . - Berendezésre került az új Biomassza Labor
2013. július 30. - Az új Biomassza Labor indulása
2012. március 1- 4. – Felhívás Megújuló Energia Központba betelepülő vállalkozások, civil szervezetek számára
A betelepülő szervezetek kedvezményesen juthatnak a központ szolgáltatásaihoz, bérleti díjat nem kell fizetni, csak a rezsi és a fenntartás költségeit.
2011. október 1- -2. – Szlovén és zalai civil szervezetek látogatása
2011. október 12-én a nagykanizsai Zöld Energia Központ volt a házigazdája a Zalai Falvakért Egyesület által szervezett Bilaterális Workshopnak, amely a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott Women & Youth című projekten belül került megrendezésre, és amelynek lebonyolítója az Egyesületünk volt.
2011. október 2- -5. – Már nyilvános a Megújuló Nyílt Nap hivatalos weblapja
A „Megújuló Energia Nyílt Nap - A megújulók ünnepe" rendezvénysorozat tervezett programjának keretében az ország konvergencia régióinak központjaiban, illetve a csatlakozott kistérségekben kíván megvalósítani egy három lépcsős rendezvénysorozatot.

http://www.megujulonap.com/

http://www.facebook.com/pages/Megújuló-Nyílt-Nap/112645508845670


2011. június 30- . – Energiatakarékos és klímabarát faapríték - szárító technológia fejlesztése

Baross Gábor Program Nyugat - Dunántúli Innovációs Fejlesztések

Az Energiatakarékos és klímabarát faapríték - szárító technológiai fejlesztése című, Pellet08 (BAROSS_ND07_ND_ INRG5-07-2008-0086) azonosítóval rendelkező projektünk a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával jött létre, a konzorcium tagjai a Pannon Pellet Kft. és a Fenntartható Fejlődésért Egyesület voltak. A projektünk 2009.július 01. - 2011.június 30. között valósult meg. A projekt összköltsége 30 614 345 Ft volt, melyhez 31 500 000 Ft támogatást kaptunk.


PARTNEREINK:
• Jákófa Ipari és Kereskedelmi Kft.
• Jákó-Energetika Kft.
• Ingatlan Invest Iroda
• GridSolar Kft.
• Magyar Pellet Egyesület tagjai
• Solar Projects Ges.m.b.H.
• REPOTEC Renewable Power Technologies Umwelttechnik
• Renet Güssing GmbH
• ISG GmbH
• Güssinger Fernwärme GmbH
• Europäisches Zentrum f. Erneuerbare Energie Güssing GmbH.
• Burgenländischer Waldverband GmbH
• Biostrom Güssing GmbH
• Biomasse Kraftwerk Güssing GmbH & Co KG
• Biogas Strem Errichtungs- und Betriebs GmbH & CoKG
• Austrian Water
• Geo-Hidro Drilling Kft.
• Egyéni vállalkozó
• Biomassza Kft.
• ÖKO-THERM szakértő-szaktanácsadó Egyéni Vállalkozás
• Magyar Biomassza Társaság
• Környezet Műszertechnika Kft.
• Tóvári Péter
• E.missio fővállalkozó és szolgáltató Kft.
• Magyar Asztalos és Faipar
• Formaterv '95 Kft.
• Avermann-Horváth Kft.
• Revolutio 2000 Mérnöki Kft.
• PA-MO Termeltető és Kereskedő Szövetkezet
• INNOSTART
• ÖKOINNOV Nonprofit Kft.
• Pellet Produkt Kereskedelmi Kft.
• ÖKOENERGETIKA Befektetési és Innovációs Kft.
• Evergreen Energy Szolgáltató Bt.
• Dendroenergia Bt.
• Okleveles Gépészmérnök
• Petrics energiaültetvény Kft.
• CO-ENERGY Kft.
• NÉMETH-Fa Kft.
• Buderus
• M.I.G. Kft.
• Bartos Stúdió
• Pannon Solar Innovációs Kft.
• Szalontai 'Alternatív Fűtési Rendszerek'
• ACCUSEALED Kft.
• Natúr-Energia Kft.
• Iro-di-Ok Kft.
• Gábris Kft.
• Valve-tech Mérnöki Iroda Kft.
• Juglans Alba Mérnöki Iroda
• Bio Numen Kft.
• Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
• Calor 2000 Kft.
• Vetsy gazdaságos hűtés-fűtés rendszerek
• TRI Contac
• TEVE Kft.
• DEKO Biomassza Szolgáltató Kft.
• Balla - Sol Bt.
• Aqua & Solar Tech
• A napos oldal
• Alternatív Energia Technika Kft.
• Reflex Környezetvédő Egyesület
• Alba-Kontakt Plusz Kft.
• A Global Stone Magyarország Kft.
• Nád MPS-H Kft.
• LG Energia Kft.
• Csiba Kft.
• Energia Mentők Kft.
• Alfagas Kft.
• Pannon Pellet Kft.
KATEGÓRIÁK:
 BIOMASSZA   NAPENERGIA   SZÉLENERGIA   EGYÉB   VÍZENERGIA   FÖLDHŐ 
"A Fenntartható Fejlődésért Egyesület 2006-ban alakult közhasznú civil szervezet, fő tevékenysége a környezetvédelem. Partnerséget ajánlunk bármely célunkban osztozni kívánó szervezetnek."        tovább>>  


KÉPGALÉRIA